lördag 28 september 2019

Vem är vem?

 Släktforskning

I en tid av vilsenhet, domedagsprofetior och förvirring om vem som är vem och vem som är vad har jag äntligen tagit itu med att reda ut begreppen om vem som är vem i en värld som är fylld av släktingar som vi inte ens vet om att de är våra släktingar.


 Den svenska adeln och dess nutida avkommor har inga som helst svårigheter att sätta in sig själva i sitt nutida sammanhang.
Med adelskalendrar bär de sina kronor och sköldar som om inget förändrats och med adelstavlor kan de lätt gå tillbaka i tiden och se sina förfäder och förmödrar i av de själva önskad århundrade, men hur är det för oss övrigas dödliga avkommor utan adelskalender eller adelstavla?
Vart kommer vi in i sammanhanget?
Som okänd soldat?
Som kvinna?
Som barn?
Sedan länge har adlandet i Sverige upphört så några nytillkommen adel har inte varit möjligt.
M a o blir det bara de som tidigare adlats som dokumenterats från släktled till släktled.


 Vår nutid handlar mycket om olika århundraden genom tiderna. Olika evenemang avlöser varandra under sommarmånaderna och barnen får delta i olika tidsåldrars vardag och festhändelser.

För de barn med adelskalendrar är det lätt att leva sig in hur just deras anor hade det på sin respektive tid. Ofta har de dessutom målade porträtt av desamma.

I nutid kan även "vanligt folk" dokumentera sig själva både med foton och målade porträtt.
 Att lämna in ett utvalt foto och få det, med hjälp av en konstnär , målat med hållbara oljefärger är en möjlighet eller få fotot omvandlat till ett kopparstick som är hållbart genom framtida generationer.

Frågan blir sedan hur och av vem det ska arkiveras och bevaras?

Många frågor uppstår i samband med släktforskning och hur dagens generation ska kunna bevara sin dokumentation om sin samtid och vilken betydelse de har och haft under sin livstid.

Kanske är det den digitala arkivmöjligheten som är en möjlig bevarare av en släkthistoria som inte ingår i någon encyklopedi och / eller en tryckt konkret bok som tyvärr lätt förstörs eller  kommer på villovägar vid flytt och arvsskiften.

Go'barnbarnen blir dubbade till riddare av huvudrollsinnehavaren i boken om Arn av Jan Guilliou

Svensk historia får liv ute vid Ängsö slott








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.